Annuitetslån – bliv klogere på emnet her

Annuitetslån

Et annuitetslån er en form for lån, der tilbagebetales med afdrag, der forfalder med lige store tidsintervaller. Dertil vil de fleste annuitetslån også blive afviklet med faste ydelser af samme størrelse. Det er dog ikke i alle tilfælde, at det er noget, der er aktuelt. Der findes nemlig også en variant af annuitetslån, der kaldes for skæve annuitetslån, der ikke afdrages med lige store ydelser hver gang. Derfor er det også noget, du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at optage et sådant lån.

På trods af, at reglen siger, at et annuitetslåns ydelser altid forfalder med lige store tidsintervaller, så vil den første og den sidste ydelse ligge skævt i forhold til de andre ydelser i perioden. Det er noget, der gøres med henblik på at tilpasse lånet til den givne situation, hvor det er et ønske, at ydelserne skal forfalde på særlige dage i kalenderåret. Det er en konstruktion, der betyder, at den første ydelse dermed også vil løbe fra den dag lånet optages til den første terminsdato (betalingsdato).

Annuitetslån

Hvornår er det mest almindeligt, at der bruges annuitetslån?

Annuitetslån er en type af lån, der kan bruges i mange sammenhænge. Det er dog særligt en type af lån, der bliver brugt i forbindelse med optagelse af enten banklån eller realkreditlån. Som følge af dette, så har langt de fleste danskere faktisk også et såkaldt annuitetslån den dag i dag, men det er ikke alle, der er klar over. Har du lånt penge i banken eller har du lånt penge til køb af fast ejendom ved en realkreditforening, så har du – med stor sandsynlighed – optaget et annuitetslån.

I tilfælde af, at der er tale om et banklån, så er det blot et ganske almindeligt lån, hvor de står som långiver og du står som låntager. Hvis du i stedet har optaget et realkreditlån, så er der lidt forskel på lånet i forhold til opbygning og finansiering. Et realkreditlån har nemlig hele tre interessenter; en låntager (som selvfølgelig er dig), et realkreditinstitut og herefter én eller flere långivere. Långiverne er dem, der står for at levere selve finansieringen af disse lån hos realkreditinstitutterne.

Banklån som annuitet

Hvis du optager et annuitetslån i form af et banklån, så vil du opleve, at renten typisk er varierende. Det er noget, der betyder, at hvis du har et ønske om, at ydelsen skal holdes konstant, så vil renten være med til at påvirke lånets løbetid. Det samme er noget, der vil ske, hvis du har et ønske om, at det er løbetiden, der i stedet ønskes at holdes konstant, da det er noget, der vil påvirke ydelsen. Det er dog et faktum, at langt de fleste banklån i dag bliver udstedt i form af et annuitetslån.

Realkreditlån som annuitet

Skal du optage et realkreditlån til køb af fast ejendom, så vil det være et realkreditinstitut, der står for selve lånet. Det er dog et lån, der finansieres af obligationer, der kan være ejet af mange forskellige mennesker og virksomheder. Ved tilbagebetaling kan der være forskel, da du til enhver tid har mulighed for at indfri dit lån ved at købe alle obligationerne, der er tilknyttet dit lån. Det er også med til at opbygge annuitetslånets opbygning, da det kan indfris til en lavere rente.

Hvordan er et annuitetslån opbygget?

Et annuitetslån er ofte bygget op på en meget simpel måde. Det består af det, der kaldes for en hovedstol, som er det beløb, der oprindeligt lånes. Dertil skal der også fastsættes en ydelse pr. betaling, hvori både rente og afdrag vil indgå. Et annuitetslån fungerer på simpel vis ved, at renten er påregnet og dertil er den også ofte fast. Det både tredje og sidste element af et annuitetslån er lånets løbetid, der også er med til at definere det samlede antal af terminer for lånet.

Udregning af annuitetslånets elementer

Hvis du skal optage et annuitetslån, så er det meget normalt, at der bliver opstillet en annuitetstabel. Det er en udregning, der viser hvordan ydelserne på lånet forfalder. Långiver vil dertil også fastsætte en rente, de gerne vil tilbyde. Størrelse af lånet, dets løbetid såvel som antallet af ydelser skal derefter fastsættes. Det fungerer på den måde, at har man angivet et tal på to af de tre dele, hvilket også betyder, at det er muligt for långiver at kunne regne den sidste del af lånet ud.

De tre elementer, som lånet består af vekselvirker nemlig hinanden på den måde, at hvis du f.eks. vælger at hæve den månedlige ydelse, så vil løbetiden blive forkortet – og det samme gør sig gældende den anden vej rundt. Derfor er det også en god idé, at se nærmere på, hvordan dit lån skal være opbygget. I en sådan sammenhæng er det en god idé, at du vælger at benytte dig af en såkaldt annuitetstabel, som også kan bruges til at beregne lånets reelle omkostninger.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*