Hovedstol – læs alt om en hovedstol her

Hovedstol

I lånesammenhæng er hovedstolen et begreb, du ikke kan komme udenom. Det er en betegnelse, der indikerer dét beløb, som lånet oprindeligt lyder på. Det betyder også, at en hovedstol i praksis består af flere elementer, hvorfor det ikke kun udgøres af lånebeløbet. En hovedstol er bestående af både låneprovenu, stiftelsesomkostninger samt kurstab. Desværre er der mange, der tror, at en hovedstol udelukkende er en betegnelse for det oprindelige lånebeløb og ikke andet end dette.

Hovedstolen er dog et fast beløb, der ikke vil ændre sig med mindre du vælger at konvertere dit lån til et andet. Ydermere, så er hovedstolen desuden heller ikke et begreb, der vil ændre sig, når du afdrager på lånet. Hvis du er interesseret i, at vide, hvor meget, du ønsker at afdrage på dit lån, så er det begrebet restgæld, der bruges til at beskrive hvad, der mangler at afdrages på et lån. Hovedstol dækker kun over det oprindelige lånebeløb og de omkostninger, der er forbundet hermed.

Derfor er det også kun i tilfælde, hvor der ikke er blevet afdraget på lånet, at hovedstolen og restgælden vil lyde på det samme beløb. Hovedstolen er der også et begreb, der kun bliver brugt for at kunne holde styr på hvad, der i sidste ende skal være afdraget, inden det er muligt for dig at betragte lånet som indfriet. Det er dog ikke det eneste, som lånets hovedstol vil blive brugt til, da det også er med udgangspunkt i dette beløb, at dine rentebetalinger bliver udregnet fra.

Hvad du dog skal være opmærksom på, hvis du står over for at skulle låne penge er, at hovedstolen ikke er det faktiske beløb, som du har behov for at låne. Til at beskrive dette beløb bruges begrebet låneprovenu. Hovedstolen er typisk højere end det egentlige låneprovenu. Der er mange, der blander de to begreber sammen, da de tror, at det er to begreber, der blot dækker over ét beløb. Det er dog ikke tilfældet, da der er forskel på en hovedstol og på et såkaldt låneprovenu.

Eksempel på en hovedstol

For at forstå, hvad en hovedstol er, så er det naturligvis nemmest, at dette forklares med et eksempel. Hvis du eksempelvis står over for at skulle låne 1 million kroner til at købe et nyt hus, og huset koster præcis 1 million kroner, så er det faktisk krævet, at du låner mere end 1 millioner kroner i hovedstolen, for at få 1 million kroner i hånden i låneprovenu. Det er ikke alle, der er klar over, at dette er tilfældet, men der er dog flere årsager til, at en hovedstol skal være større end provenuet.

Årsagen til, at det faktisk forholder sig således er, at der i forbindelse med optagelse af et sådant lån, vil forekomme en række ekstra omkostninger i forbindelse med oprettelse af selve lånet. Der er nemlig en del administrativt arbejde, der skal klares i en sådan sammenhæng, hvilket er årsagen til, at der også er stiftelsesomkostninger forbundet med lånet. Dertil skal det også understreges, at der skal indregnes kurstab i forbindelse med udregning af hovedstolen for ethvert lån.

Et eksempel på en simpel hovedstol er, at du låner 1.000.000 kr., hvilket vil sige, at lånets provenu lyder på det selvsamme beløb. Foruden dette, så er der også stiftelsesomkostninger, der lyder på 4.000 kr., mens der vil være kurstab, der lyder på 3,5%. For at få en million kroner i hånden, så er det også nødvendigt at du faktisk låner 1.040.415 kroner. Derfor vil du få et provenu, der lyder på 1.000.000 kroner, mens du vil få en hovedstol for dit lån, der i stedet lyder på 1.040.415 kroner.

Hvilket beløb skal jeg betale renter af?

Når du har optaget et lån på 1 million kroner, som dermed også vil komme til at være lånets provenu, så er det dog ikke det, du kommer til at betale renter af. Det er derimod hovedstolen, der i dette tilfælde vil lyde på 1.040.415 kr., du skal betale renter og afdrag af. Det er dog mange, der tror, at det er omvendt, og at det er provenuet, de skal betale renter og afdrag af. I banken er de ofte gode til at kommunikere dette igennem – det er dog ikke altid tilfældet for andre långivere.

Når du har optaget et lån på 1 million kroner, som dermed også vil komme til at være lånets provenu, så er det dog ikke det, du kommer til at betale renter af. Det er derimod hovedstolen, der i dette tilfælde vil lyde på 1.040.415 kr., du skal betale renter og afdrag af. Det er også noget, der betyder, at du ikke kan regne med, at det tilbud, du har fået, vil være helt præcist, når du skal skrive under på den endelige aftale, men beløbet kan dog vise sig at være både højere og lavere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*